Què fan les nostres campanes?

El nostre campanar, el de Santa Quitèria, ja existia al segle XII. El seu primer cos és romànic, amb arqueria llombarda. El segon cos, que el corona, es va començar l’any 1574 i es va finalitzar cap el 1740. Està documentada l’existència de quatre campanes l’any 1508, si bé, actualment, nomès en tenim dues.

Les campanes, entre altres funcions, “informen” de les hores. També de les festes i actes religiosos (toc de Missa, de bateig, de casament, de morts, de l’Àngelus). També les campanes avisen de perills que poden afectar a la comunitat: toc de foc, de sometent, etc… Fins i tot existia un toc determinat avisant de tempestes que poguessin fer malbé la collita.

Pensem que a pagès, mentre es treballava al camp, sense rellotges, aquesta funció –la d’informar de les hores- era molt important. Considerem també que la presència de rellotges a les cases és quelcom relativament modern. El toc de les hores era un servei molt important a la comunitat.

Campanes de Santa Quitèria

Campanes de Santa Quitèria

En un principi el toc de les hores es feia manualment. El campaner es regia per rellotges de sorra. Aquest procediement està documentat a diversos indrets del país a l’Edat Mitjana. A partir d’aquesta època s’anirà introduïnt l’ús de rellotges mecànics. Primer a les catedrals. A partir del segle XVIII s’anirà extenent a la majoria de parròquies. A Santa Quitèria es va introduir un d’aquest tipus en època moderna.

Malgrat pugui semblar un anacronisme, perquè avui dia tothom té rellotge i els mitjans de comunicació substituiexen tot aquest “llenguatge” de les campanes, crec que forma part de la nostra cultura i identitat com a poble. Quelcom que no és un tema menor. A Vilanova, com a tants de pobles i ciutats, sonen des de fa segles.

Actualment, el sistema que s’utilitza al nostre campanar està informatitzat: tecnologia al servei de la tradición. L’hora del nostre rellotge, de maquinària centenària, ve donada per satèl.lit. El altres tocs estan programats de manera informàtica: mantenim el de Missa (en tenim quatre de diferents), Àngelus, bateig, casament, enterrament i, fins i tot, el toc de foc i el de sometent!

El toc de les hores que tenim avui dia és el tradicional a casa nostra. Les campanes toquen amb una percussió suau cada quart. A les hores en punt, toquen quatre quarts i, després, amb una percussió més forta toquen l’hora. Aquest és el costum català, quan hi ha dues campanes, una de gran i una altra de petita, com és a Santa Quitèria. D’aquesta manera de tocar, també se’n diu “tocar a la francesa”, toc també present al Països Baixos. El toc castellà ho fa diferent,semblant al toc “a la italiana”.

Com que el número total de quarts i hores pot portar a possibles confusions, a casa nostra, es va introduir el costum de tocar passats uns minuts altre cop de nou el toc de l’hora, però sense el toc dels quarts. Per això cada hora en punt toquen primer quarts i hores, i passats dos o tres minuts, de nou l’hora, però sense els quarts. Això passa al nostre campanar, sense excepció, a totes els hores. El doble toc té un orígen medieval, i és molt general a Catalunya a partir del 1850.

Aquest costum, tant nostre, està molt extès, al campanar de St. Esteve de Granollers, també ho fa així. O al de Caldes de Montbui. Per posar dos exemples propers de dues ciutats vallesanes. També és cert que a les darreres dècades, a molts campanars s’ha perdut el doble toc, però a Vilanova el mantenim.

Finalment recordar que quan Vilanova del Vallès obtingué la seva independència com a municipi, les campanes tocaren ininterrupudament per acció dels vilanovins, unint, d’aquesta manera, per sempre, aquell fet tant important i engrescador del nostre poble a les nostres campanes.

Horari de missa

Diumenges i festes:

10:30h al Santuari de Santa Quitèria

Casaments i baptismes

Per reservar data i obtenir tota la informació al respecte cal contactar personalment amb el mossèn al Despatx Parroquial

Dijous de 17:00 a 19:00 hores
Carrer Mogent 10
Vilanova del Vallès
08410 Vilanova del Vallès

Rober Solidari (Càritas Parroquial)

Recollida de roba utilitzada o nova tots els dijous al Centre Parroquial (C/ Mogent 10) de 17:30 a 19:15 hores.

Entrega de roba els dimarts a la tarda.

Entrevistes els divendres de 10 a 12 hores.